"Умно" устройство ще помага на ресторантите да намалят хранителните отпадъци
Дълбоко синьо море, искрящи тюркоазени лагуни и слънчеви дни на плажа, заобиколени от лукс – Малдивите притежават всички характеристики на магическо бягство. Островната държава в Индийския океан е известна със своите ултра луксозни имоти, но сега и с това, че е част от пионерите в използването на изкуствен интелект срещу хранителните отпадъци, предава eleconomista.es.
Anantara Maldives Resort, отдадени на тази кауза, се заеха да намерят решение на проблема, в който се намират повечето хотели: милиони тонове хранителни отпадъци годишно.
През 2019 г. Lumitics, базиран в Сингапур стартъп, пусна Insight - устройство, което се интегрира с всеки стандартен кош за отпадъци, за да проследява хранителните отпадъци в търговските кухни. Това е много иновативна технология, която вече посещава ресторантите на Anantara Maldives Resort, допълва изданието.
Устройството на Lumitics е предназначено да предоставя на хотели и заведения за обществено хранене данни за намаляване на хранителните отпадъци, разходите и отпечатъка върху околната среда. Insight използва сензори, AI, собствена технология за разпознаване на изображения и анализ на данни, за да идентифицира и оцени количеството хранителни отпадъци, генерирани от кухнята. Решението позволява постоянно наблюдение без промяна в работния процес на кухнята.
Lumitics твърди, че генерираните данни помагат на хотелиерските компании да намалят хранителните отпадъци с 30%, да спестят до 8% от разходите и да разберат по-добре предпочитанията на клиентите и сезонните тенденции. Това означава, че софтуерът е способен да идентифицира храни/ястия от изображения, като използва камера за събиране на данни и анализ в реално време.
От компанията подчертават, че повечето готвачи не могат лесно да контролират цялата храна, която не се консумира, следователно за тях е много трудно да разработят стратегии и да прилагат мерки за намаляване на отпадъците.
Клиентите на компанията използват данни за отпадъците, за да коригират количеството храна, поставена на закуска на шведска маса, или да намалят закупуването на определени съставки.
Според доклад от юли 2021 г. на Световния фонд за природата, повече от 1,2 милиарда тона храна се губят във фермите по света, а 900 милиона тона, изхвърлени от магазини, ресторанти и домове, представляват 10% от глобални емисии на парникови газове.
Данните на Lumitics показват, че хранителните отпадъци, които могат да бъдат избегнати, представляват 15-20% от разходите за хотелска храна.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.