ЕК даде половин година на Турция и Германия да разрешат спора си за дюнерите

ЕК даде половин година на Турция и Германия да разрешат спора си за дюнерите

Европейската комисия даде на Турция и Германия шест месеца да постигнат компромис по въпроса за рецептата за дюнера и чие национално ястие е той, пише The Economist. Двете държавите спорят за рецептата и начина на сервиране на дюнер. Турция се опитва да защити традиционната версия на приготовление в Германия, но тя е подобрена от турски работници мигранти. Президентът на Германия нарече дьонер национално ястие през пролетта

Турция поиска от ЕС преди две години да защити метода за приготвяне на дюнери по схемата на блока за „гарантирани традиционни ястия“. Страната иска ястието да се приготвя по турските правила, тоест с определен вид месо (разрешени са пилешко, говеждо и агнешко, а телешко и пуешко - не), което се маринова и нарязва по специфичен начин.

Дюнерът, широко разпространен в Европа благодарение на имигрантите от Турция, не винаги се приготвя в съответствие с тези изисквания. По-специално в Германия турските гастарбайтери през 70-те години усъвършенстват ястието и сега то се сервира в пита хляб, със зеле или салата и гарнирано със сосове като чеснов, например. В Турция дюнерът се сервира в пита хляб или върху канапе от ориз, с добавка от пържени картофи, домати и люти чушки. Ако Анкара постигне своето, дюнерите в Европа ще трябва да се продават под друго име. Продажбите им носят 3,5 милиарда евро годишно, от които 2,3 милиарда в Германия, отбелязва списанието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ