ЕС въвежда нови категории за безалкохолни вина   

ЕС въвежда нови категории за безалкохолни вина   

Три нови класификации, които имат за цел да хармонизират терминологията в държавите-членки и да подкрепят разрастващия се пазар за безалкохолни вина предложи ЕК като част от нов законодателен пакет за виното. 

Той се състои от изменения на множество регламенти на ЕС и следва консултация през 2023 г., стартирана след като държавите членки призоваха за спешни действия за съживяване на лозаро-винарския сектор. 

Цялостният пакет въвежда целенасочени мерки, които да помогнат на сектора да управлява производствения си потенциал, да се адаптира към променящите се потребителски предпочитания и да използва нови пазарни възможности. 

Предложените обозначения предвиждат следните категории: 

  • „безалкохолни“ - вина с алкохолно съдържание, което не надвишава 0,5 обемни процента; 
  • 0,0%“ - запазено за вина с алкохолно съдържание, което не надвишава 0,05 обемни процента. 
  • „Алкохол лайт - за вина с алкохолно съдържание над 0,5%, но поне с 30% по-ниско от минималното съдържание на алкохол преди деалкохолизацията. 

Операция „ребрандиране“. 

Преди това законодателството на ЕС използваше техническите термини „напълно и частично деалкохолизирани“ вина, които се смятат за по-малко удобни за потребителите. 

„Идеята е да ги заменим с имена, които са по-привлекателни и по-познати на потребителите“, обясни служител на Европейската комисия. 

Деалкохолизацията - процесът, който премахва алкохола от виното - еволюира значително и сега може да произвежда вина, вариращи от умерени алкохолни нива (10-12% алкохол по обем) до почти никакво алкохолно съдържание. 

Трите нови термина, макар и вече широко използвани, в момента се регулират по различен начин в държавите-членки. Новите правила имат за цел да осигурят еднакво етикетиране на виното в целия ЕС. 

Пазар за милиарди 

Докато биреният сектор успешно въведе безалкохолни продукти, винената индустрия се справя по-лавно с иновациите. 

С глобалния пазар на напитки NoLo, достигащ приблизително 13 милиарда щатски долара през 2023 г. – 62% увеличение от 2018 г. – това предложение има за цел да позиционира по-добре лозаро-винарската индустрия в ЕС и да я направи по-конкурентоспособна на пазара за здравословни храни и напитки. 

През последните години се наблюдава нарастващо потребителско търсене на различни напитки с намалено съдържание на алкохол и предложението също така проправя пътя за деалкохолизиране на ароматизирани вина, като глювайн или греяно вино, което преди беше забранено. 

Тази промяна ще позволи и тези специални продукти да бъдат предлагани на пазара, като се използват същите описателни термини като стандартните гроздови продукти с подобно алкохолно съдържание. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ