Германски монаси създадоха първата в света бира на прах
Трудните времена пораждат нови предизвикателства, но и нови решения - германските пивовари решиха радикално да променят своята индустрия и да изоставят основния компонент в бирата. А именно - водата, която представлява 90% от съдържанието на този продукт. Това означава, че при прозводството, транспорта и търговията с бира, се използват милиони тонове течност в този продукт.
Германската манастирска пивоварна Klosterbrauerei Neuzelle признава, че идеята за бирата на прах едва ли ще се хареса на любителите на бирата, тъй като те са традиционалисти в своята сфера. Следователно този продукт е експортно ориентиран, плюс това е един вид експеримент - ако успее с бирата, ще бъде възможно да се превърнат и други видове напитки в прахообразни концентрати. Ако в една условна кутия могат да се натоварят 9 пъти повече стоки, това ще бъде изключително икономически изгодно, особено при износ на големи разстояния.
Основната характеристика на бирата на прах е, че тя не е заместител, а пълноценна бира. Първоначално се приготвя по класическа технология, като се използва необходимото количество вода от местни източници. След това се изсушава и се превръща в прах - подробности за технологията не се разкриват. След това при добавяне на вода в чаша отново се образува бира, която не е изтекла по време на транспортирането, тъй като в праха не са настъпили химически реакции. Плюс това, по този начин е удобно да съхранявате продукти в търговските вериги.
Светът осъзнава, че в бъдеще ще има все по-малко ресурси и те ще стават все по-скъпи. Затова е актуална тенденцията, когато вместо готов, всеобемен продукт, в търговските вериги ще се доставя неговият „концентрат“, който е с изключително ниско тегло и обем. Крайният потребител извършва необходимите манипулации с него и на място получава пълноценен продукт за консумация. Има икономия на материали, пари, гориво за транспорт и др.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.