Продуктите за великденската трапеза поевтиняват
Яйцата продължават да поевтиняват като вече се търгуват средно по 0,27 лева за брой на едро, същото се случва и с зеленчуците, съобщава „Дарик“. Предпразнично поевтинява и кравето сирене с 0,2 на сто и се продава по 4,84 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" се търгува средно по 10,30 лв./кг - с 0,5 на сто по-евтино от миналата седмица.
По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища олиото се търгува по 2,49 лева за литър, а каймата се продава - по 4,95 лева за килограм с 0,6 на сто по-скъпо от миналата седмица. Захарта падна с две стотинки до 2,04 лева за килограм. Брашното тип "500" поскъпва с два процента до 0,93 лева за килограм.
Има спад и при зеленчуците за празничната трапеза - краставиците поевтиняват със 7,7 процента - до 1,93 лева за килограм. Българските оранжерийни домати се търгуват по 2,33 лева за килограм, с 17,1 на сто по-скъпо от предходната седмица. Доматите от внос поевтиняват с 1,7 на сто до 1,75 лева за килограм. Цената на зелето се качва с 2,0 на сто до 0,50 лева за килограм на едро. Българските картофи се продават без промяна по 0,43 лева за килограм. Вносните картофи поскъпват с 4,3 процента до 0,49 лева за килограм. Цената на салатите пада 4,1 на сто до 0,47 лева за брой.
Цитрусите поскъпват, което е нормално, предвид навлизането на другите сезонни плодове. Портокалите - с 4,3 на сто до 0,97 лв./кг, а цената на лимоните се качва с 4,2 на сто до 1,50 лева за килограм. Българските ябълки се продават по 0,99 лева, а вносните - по 1,22 лева за килограм.
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.