Защо вкусът на бирата ни кара да искаме още?

Защо вкусът на бирата ни кара да искаме още?

Дори и без опияняващия ефект от алкохола, вкусът на бирата предизвиква произвеждането на допамин в мозъка, твърди ново изследване, цитирано от Daily Mail.

Невротрансмитерът допамин, свързан с удоволствието и възнаграждението, е известен с ключовата си роля в различни видове зависимости.

Учени от Университета на Индиана сканирали мозъка на 49 мъже, след като са отпили глътка бира и глътка от спортната напитка Gatorade. Резултатите показали, че вкусът на бирата предизвиква произвеждането на значително по-голямо количество допамин.

Освен това участниците споделили, че изпитали силна жажда за бира след първата глътка - за разлика от безалкохолната напитка.

Всеки от участниците получил само 15 милилитра бира за период от 15 минути, така че алкохолът да не окаже никакъв ефект.

Вижте пълният текст на сайта на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ