Инженери направиха микрочип-винзавод

Инженери направиха микрочип-винзавод

Американски инженери са разработили микроскопично устройство, което осигурява непрекъснато производство на вино, съобщава Gizmodo.

Даниел Атингер и колегите му се надяват, че микрозаводът за вино ще помогне на производителите да проучат по-добре процеса на ферментация. Именно тя влияе най-много на качеството на виното – различните видове дрожди създават различни нотки във вкуса и аромата на виното.

„Винзаводът-микрочип“ може да произведе до 1 милилитър вино на час — за сравнение, стандартната процедура на ферментация отнема до две седмици.

Миналата година учените установиха, че не сортът на гроздето, климатът или времето играят ключова рола за уникалността на различните вина, а дрождите (Saccharomyces cerevisiae), чиито генетични особености са уникални във всяка географска зона, където се отглежда грозде. Това значи, че когато експертите по винарство говорят за уникалните особености на почвата, където расте един или друг сорт грозде, по-скоро трябва да се има предвид  какви са характерните за региона едноклетъчни гъби.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Милиардерът Уорън Бъфет написа писмо със съвет към всички родители, „независимо от тяхното богатство“
Бизнес перспективи: Митата на Тръмп заплашат бъдещето на „европейския Детройт“
Защо имейл маркетингът остава мощен инструмент в дигиталната ера
На днешната дата, 27 ноември. Рождениците днес
Цитат на деня
Фандъкова: Подозираме, че се подготвя коалиция между ПП-ДБ, "Възраждане", ИТН, БСП и МЕЧ
„Пазар и регулации“: Дигитализацията е ключова за развитието на енергийната инфраструктура
Премиум лайфстайл услуги: Новият символ на лукса