Инженери направиха микрочип-винзавод
Американски инженери са разработили микроскопично устройство, което осигурява непрекъснато производство на вино, съобщава Gizmodo.
Даниел Атингер и колегите му се надяват, че микрозаводът за вино ще помогне на производителите да проучат по-добре процеса на ферментация. Именно тя влияе най-много на качеството на виното – различните видове дрожди създават различни нотки във вкуса и аромата на виното.
„Винзаводът-микрочип“ може да произведе до 1 милилитър вино на час — за сравнение, стандартната процедура на ферментация отнема до две седмици.
Миналата година учените установиха, че не сортът на гроздето, климатът или времето играят ключова рола за уникалността на различните вина, а дрождите (Saccharomyces cerevisiae), чиито генетични особености са уникални във всяка географска зона, където се отглежда грозде. Това значи, че когато експертите по винарство говорят за уникалните особености на почвата, където расте един или друг сорт грозде, по-скоро трябва да се има предвид какви са характерните за региона едноклетъчни гъби.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.