AI си проправя път и към лозята

AI си проправя път и към лозята

Когато тракторите с изкуствен интелект стават достъпни за лозята, Том Гембъл иска да бъде първият, който ще ги използва. Той е наясна, че ще се наложи да се обучава, но е убеден, че технологията си заслужава да бъде проучена.

Фермерът от трето поколение

вече е закупил един автономен трактор. Той планира да внедри функцията му за самоуправление тази пролет и в момента използва сензора за изкуствен интелект на трактора, за да картографира лозето си в долината Напа. Тъй като научава всеки ред, тракторът ще знае къде да отиде, когато бъде използван автономно. След това изкуственият интелект в машината ще обработва събраните данни и ще помага на Гембъл да взема по-информирани решения за своите култури - това, което той нарича „прецизно земеделие“, пише AP.

„Това няма да замени напълно човешкия елемент, когато влизаш с ботуши в лозето, а това е едно от любимите ми неща. Но ще ви позволи да работите по-интелигентно, по-умно и в крайна сметка да вземате по-добри решения при по-малка умора“, казва Гембъл.

Той споделя, че възнамерява да използва технологията колкото се може повече поради най-различни "икономически и регулаторни изисквания". Според него автономните трактори могат да помогнат за намаляване на разхода на гориво, както и за намаляване на замърсяването на въздуха.

Тъй като изкуственият интелект продължава да се развива, експертите твърдят, че винарската индустрия е доказателство, че предприятията могат да интегрират технологията ефективно, за да допълнят работната сила, без да я изместват.

Новите технологии в селското стопанство,

като AI, могат да помогнат на земеделските стопани да намалят отпадъците и да управляват по-ефективно и устойчиво лозята, като наблюдават използването на вода и помагат да се определи кога и къде да се прилагат продукти като торове или средства за борба с вредителите. Според фермерите тракторите и напоителните системи, поддържани от ИИ, могат да сведат до минимум използването на вода чрез анализ на почвата или лозята, като същевременно помагат на земеделските стопани да управляват площи с лозя, предоставяйки по-точни данни за състоянието на културите или за това какъв ще бъде добивът през сезона.

Други аспекти на винената индустрия също са започнали да внедряват технологиите - от използването на генеративен AI за създаване на персонализирани етикети за вино до обръщането към ChatGPT за разработване, етикетиране и ценообразуване на цяла бутилка.

Не виждам някой да губи работата си, защото смятам, че уменията на тракториста ще се повишат и в резултат на това той може би ще наблюдава малък парк от тези машини, които са там, и ще бъде компенсиран в резултат на повишеното си ниво на умения“, казва Гембъл. Според него

фермерите винаги се развиват

Имаше опасения, когато тракторът замени конете и мулетата, теглещи плугове, но тази технология „се доказа“, точно както ще се докаже и техниката за земеделие с изкуствен интелект, смята той и добавя, че приемането на всяка нова технология винаги отнема време.

Компании като John Deere започнаха да използват изкуствения интелект, който лозарите започват да възприемат. Земеделският гигант например използва технологията „Smart Apply“ при тракторите, като помага на производителите да прилагат средства за запазване на реколтата, използвайки сензори и алгоритми за разпознаване на листата на гроздовите корони, казва Шон Съндбърг, мениджър бизнес интеграция в John Deere.

Тракторите, които използват тази технология

пръскат само там, „където има грозде, листа или нещо друго, така че да не пръскат излишно“, каза той. Миналата година компанията обяви проект с компанията Sonoma County Winegrowers за използване на технологии, които да помогнат на производителите на винено грозде да увеличат добива си.

Тайлър Клик, партньор в Redwood Empire Vineyard Management, казва, че компанията му е започнала да автоматизира напоителните клапани в лозята, които управлява. Вентилите изпращат предупреждение в случай на теч и автоматично се изключват, ако забележат „прекомерен“ дебит на водата.

„Този вентил всъщност започва да изучава типичното използване на водата“, казва Клик. „Той ще научи колко вода се използва, преди производството да започне да спада“.

Клик каза, че всеки клапан струва приблизително 600 долара, плюс 150 долара на акър всяка година за абонамент за услугата.

„Нашата работа в лозарството е да адаптираме операциите си към климатичните условия, с които се сблъскваме“, казва Клик. „Виждам, че изкуственият интелект ни помага да се справим с крайните условия.“

Анджело А. Камило, професор по винен бизнес в Държавния университет в Сонома, заяви, че въпреки вълнението от използването на AI в лозаро-винарската индустрия, някои по-малки лозари са по-скептично настроени относно способността си да използват технологията.

Малките семейни предприятия, които според Камило представляват

около 80% от винения бизнес

в Америка, бавно изчезват - много от тях нямат пари да инвестират в изкуствения интелект, казва той. Роботизираната ръка, която помага за сглобяването на палетите с вино, например, може да струва до 150 000 долара

„За малките винарски изби има една въпросителна - инвестицията. След това е и образованието. Кой ще работи с всички тези приложения с изкуствен интелект? Къде е обучението?“, казва той.

AI обаче е особено добър в проследяването на здравето на културите - включително как се справя самото растение и дали отглежда достатъчно листа - като същевременно следи и гроздето, за да подпомогне прогнозите за добива, каза Мейсън Ерлс, доцент, който ръководи Лабораторията за изкуствен интелект и биофизика на растенията в Калифорнийския университет в Дейвис.

Болестите могат да се прокраднат

и да унищожат цели лозя, казва Ерлес и нарича това „слон в стаята“ в лозаро-винарския бранш. Процесът на презасаждане на лозето и осигуряването на добра продукция отнема поне пет години, казва той. Според него изкуственият интелект може да помогне на лозарите да определят кой вирус е засегнал растенията им и дали трябва незабавно да изкоренят някои култури, за да не загубят цялото лозе.

Ърлс, който е и съосновател на платформата за управление на стопанства Scout, базирана на изкуствен интелект, заяви, че компанията му използва изкуствен интелект, за да обработва хиляди изображения в рамките на часове и да извлича бързо данни - нещо, което би било трудно да се направи на ръка в големи лозя, които се простират на стотици акра. Платформата с изкуствен интелект на Scout след това преброява и измерва броя на гроздовите зърна още в началото на цъфтежа на растението, за да прогнозира какъв ще бъде добивът.

Колкото по-рано лозарите разберат какъв добив могат да очакват, толкова по-добре могат да „настроят“ процеса на производство на вино, добавя Ърлс.

„Предвиждането на реколтата в края на сезона в момента не се удава на никого. Но това е много важно, защото определя колко труд и какви консумативи ще са ви необходими за производството на вино“, казва той

Ърлс не смята, че навлизащото използване на изкуствен интелект в лозята „плаши фермерите“. По-скоро той очаква, че AI ще се използва по-често за подпомагане на трудната работа на полето и за разпознаване на проблемите в лозята, за които земеделските стопани имат нужда от помощ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Стана ясно за кого са „изчезналите“ 780 гласа от изборите през октомври 2024 г.
Манчестър Юнайтед планира да построи най-великия стадион в света
Прост навик, който разделя най-успешните хора от всички останали
САЩ ще представят на Русия предложение за 30-дневно спиране на огъня в Украйна
САЩ ще правят заводи за преработка на полезни изкопеми във военните бази на Пентагона
Mercedes ще разработва интелигентни автомобили с китайската Hesai
Босненската прокуратура издаде заповед за арест за президента и премиера на босненската Република Сръбска
Росен Желязков: Започна спецакция в пунктовете за продажба на горива