Специални издания СПЕЦИАЛНО ИЗДАНИЕ /// Жената е

Списание МЕНИДЖЪР Ви предлага 4 безплатни статии от броя — 1 / 4

Нели Симеонова

Изпълнителен директор на "Антарта"

Снимки:

Юлиян Донов

Нели Симеонова

Нели Симеонова

Изпълнителен директор на "Антарта"

Нели Симеонова
Нели Симеонова, изпълнителен директор на "Антарта"
quotes

Работи за това изобретателността и предприемаческият нюх да са перфектният дует в мисията на „Антарта“. „Креативността и творческият подход на Людмила Филипова и моят бизнес опит не само формират прекрасната симбиоза в основата на нашето партньорство, но и ни помагат да се справяме с всички предизвикателства. В екип успяваме да извлечем най-доброто от по-сложните ситуации, а това ни позволява да се развиваме и да вървим напред“, споделя Нели Симеонова.

Високотехнологичната компания „Антарта“ възобновява изцяло производството на оригиналната космическа храна, произвеждана в България. В тясна колаборация с Института по криобиология и хранителни технологии, пионер в областта с 50-годишна история, екипът цели да наложи широк асортимент от висококачествени продукти както за кратки и дълги пътувания в Космоса и екстремни експедиции, така и за масова консумация на Земята.

Q&A

„Най-добрият начин да предвидите бъдещето е да го измислите“, гласи известна мисъл на компютърния учен Алън Кей. Споделяте ли подобно мнение и каква е вашата формула за изобретение, което ще има запазено място в света на бъдещето?

Тази мисъл е силно свързана с историята и мисията на „Антарта“, в основата на чието създаване е една нова представа за бъдещето на храненето, на науката, на космическите индустрия, а защо не е и на медицината. Неслучайно и слоганът на компанията ни е Future of nutrition. Да възобновим производството на оригиналната българска космическа храна е идея на известната писателка и моя дългогодишна приятелка Людмила Филипова, която преди пет години се обърна към мен с предложение да работим заедно. Това ми се стори като идея за мечтатели, която веднага визуализирах и в която повярвах силно. С материализирането на идеята начертахме бъдещето на нейното приложение.

Как идеите и технологиите си партнират във възобновеното производство на оригинална българска космическа храна и какви цели се стремите да постигнете?

Съвременните технологии предоставят много повече възможности отпреди – модернизирани машини, автоматизирани методи за производство. „Антарта“ стъпва на оригиналната българска технология за производство на лиофилизирани космически храни, разработена преди повече от 50 години от Института по криобиология и хранителни технологии, наш основен партньор. Революционното откритие на акад. Цветан Цветков тогава превръща България в пионер в областта. В момента разполагаме с разнообразни способи за реализиране на нашите иновативни идеи, свързани с нови форми на производство на храните, нови рецепти и др.

Основната ни цел кауза е България отново да бъде на челните места като страна производител на космически храни. Като собственици на компанията и хора, които се занимават с бизнес, се стремим храните на „Антарта“ да намират приложение в редица сфери на земния живот – във всякакви екстремни условия, в спорта, алпинизма, армията. Подходящи са и за хора, стремящи се към здравословен начин на живот и много други групи.

Споделяте ли мнението, че за да постигне успех, всеки изобретател трябва да притежава бизнес мислене? Каква е вашата лична бизнес стратегия?

Всеки изобретател трябва наистина да вярва в идеята си и така рано или късно ще успее да я материализира, независимо дали има бизнес нюх, или ще попадне на правилните партньори, които ще му помогнат за това.

Колкото до моята бизнес стратегия – тя е да се обграждам с хора, които наистина вярват в идеята, за която всички работим. Щом си способен да убедиш тази микросреда в успеха и във високите качества на продукта, това е първият знак, че компанията е на правия път, че това е правилният продукт и че стратегията ти е безпогрешна.

Нели Симеонова е доктор по медицина от Медицинския университет в София, магистър по история в направление „Тракология“ от Софийския университет и инвеститор в областта на недвижимите имоти, агрикултурата, здравето и медицината. Заедно с писателката Людмила Филипова е основател на високотехнологичната компания „Антарта“, която възражда производството на оригиналната българска космическа храна.