Тайната на добрия кетъринг: Качествена храна и стремеж към съвършенство

Борислав Илиев, мениджър на ресторанти MyChoice: „Стремим се всяка хапка да бъде преживяване"

Автор:

Ева Христова

Снимки:

Личен архив

Тайната на добрия кетъринг: Качествена храна и стремеж към съвършенство

Тайната на добрия кетъринг: Качествена храна и стремеж към съвършенство

Борислав Илиев, мениджър на ресторанти MyChoice: „Стремим се всяка хапка да бъде преживяване"

Тайната на добрия кетъринг: Качествена храна и стремеж към съвършенство
Борислав Илиев, мениджър на ресторанти MyChoice
quotes

Г-н Илиев, какви са най-новите тенденции в кетъринга?

През последните години кетъринг услугите претърпяха някои интересни промени, които отразяват общите тенденции в храненето, културата и иновациите в бизнеса. На първо място здравословното хранене и храненето с внимание към специални диети е тренд, който промени много нашия бизнес. Използването на локални и сезонни съставки също е ключова характеристика на кетъринга през последните години. Към това бих добавил и атрактивните начини на сервиране и представяне, и интерактивните и персонализирани преживявания. Все по-голяма популярност набира и организирането на мащабни събития сред природата.

Организирането на кетъринг е свързано с куп предизвикателства. Кои са обаче събитията, които сами по себе си са предизвикателство?

През последните години имахме честта да осигурим кетъринг за редица ключови бизнес събития в България. Едно от последните беше форумът „Споделено: За смисъла, силата и цената на корпоративната култура“, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България. Презентацията на нашия екип и многообразието от вкусове впечатлиха участниците в събитието. Щастливи сме, че сред нашите клиенти са и някои от най-големите IT компании. През миналата година имахме удоволствието да се погрижим и за коктейла по случай 25-годишнината на сп. „Мениджър“. Задоволяването на всеки изискан вкус винаги е предизвикателство за нас. А когато на едно събитие има 1200 гости, това вече е истинско предизвикателство.

Какви „невъзможни“ идеи на клиенти сте реализирали?

Вярвам, че невъзможни неща няма. И като доказателство за това се сещам за една прекрасна сватба. Локацията бешe живописно място в сърцето на Балкана – резиденция „Бедуин“. Там с помощта на домакините успяхме да организираме мечтаното от младоженците тържество. Изградихме външни кухни, подиуми и огромна шатра. Изготвихме 4-степенно меню, отговарящо на желанията на младоженците, като едно от най-важните условия беше то да кореспондира с мястото, на което се намираме, и заобикалящата го природа. Осигурихме продуктите от местните стопанства и успяхме да нахраним и впечатлим всички гости на сватбата – 200 души. Получи се страхотно. Гордеем се с постигнатия резултат и благодарим за доверието, което ни беше гласувано.

Опишете най-странното събитие, за което сте приготвяли кетъринг меню?

Не мога да категоризирам едно събитие като странно. Всеки клиент има различни желания, а нашата работа е да се опитаме да ги реализираме и дори да ги надскочим. Изключително доволни сме, когато можем да участваме в целия процес от задаването на тема до създаването на меню, съобразено с темата. Съвсем наскоро организирахме Пролетния бал на „Фантастико Груп“ на тема „Алиса в страната на чудесата“. Беше истинско удоволствие да развихрим въображението си и да създадем меню за 1000 души, дори декори, с които да засилим усещането за темата и така да гарантираме цялостното изживяване на гостите.

Имате ново кетъринг меню. Какви са основните акценти в него?

На първо място качествени храна и напитки. Към това трябва да отбележим предоставянето на отлично обслужване и гостоприемство, уникалната атмосфера и дизайн и не на последно място – постоянното развитие и стремеж към съвършенство. Акцентите в новото ни предложение са вегетарианското меню – с кедрови ядки, синьо сирене и пюре от батат; специалното меню с активен въглен, с мус от сирене, поръски от пресни билки, сушени плодове и ядки, а при десертите се открояват фурмите с течен шоколад и фюлентин. Важно е да спомена, че менюто е само една основа, на която може да се стъпи. Оттам нататък са идеите на нашите клиенти.

Коя е малката хапка, с която се гордеете най-много?

Гордеем се с вкусната, добре балансирана хапка. Стремим се във всяка хапка да има повече вкусови съчетания, различни текстури и да има wow ефект. Искаме всяка една хапка да бъде преживяване.

Какво според вас кара хората да кажат: „Ресторанти MyChoice са моят избор“?

„Ресторанти My Choice са моят избор“ може да се тълкува като нещо повече от просто буквален превод. За нас свободата на клиента да избира е водеща. И може би точно това е причината да си каже: „My Choice e моят избор“.

Какви са основните „съставки“ на успеха на ресторанти MyChoice?

На първо място идейната концепция, която разработваме съвместно с кулинарния екип, вземайки предвид вкусовете и предпочитанията на клиентите. Следва разработването и тестването на рецептите, като се отделя специално внимание на вкуса и визията на ястието. След успешното тестване се оценява приложимостта му в контекста на менюто и целевата аудитория. Вземат се под внимание сложността на изпълнение и възможността за предварителна подготовка. Но най-важната съставка е екипът от талантливи кулинари. Шеф Васил Апостолов е част от My Choice вече 18 години. След дълги години работа в ресторантите на петзвездни хотели в България и чужбина през 2006 г. шеф Апостолов приема предизвикателството да застане начело на екип от професионалисти, готови да превърнат всяка кулинарна мечта в реалност. И още един шеф готвач вече е част от екипа на My Choice – шеф Станислав Коев, който преди това е бил мениджър на голям столичен хотел, професионалист с отличен опит в кулинарията. И двамата шефове, и всички останали професионалисти в екипа се стремят да предоставят най-доброто качество всеки ден.

Борислав Илиев е мениджър на ресторанти MyChoice. Започва кариерата си в бранша още като студент. Завършил е гимназията с преподаване на чужди езици „Ал. С. Пушкин“ във Варна с профил италиански език, а след това – специалност „Международни икономически отношения“ във Варненския свободен университет. С Борислав Илиев разговаряме за тенденциите в кетъринг услугите и новото специално кетъринг меню на MyChoice.