ЕС ще въведе нови правила за намаляване на хранителните и текстилните отпадъци

ЕС ще въведе нови правила за намаляване на хранителните и текстилните отпадъци

Представители на страните членки на Европейския съюз и Европейският парламент се споразумяха днес за нови правила за намаляване на хранителните и текстилните отпадъци, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Отпадъците, генерирани при преработката и производството на храни, трябва да бъдат намалени с 10 процента до 2030 г., а отпадъците от търговията на дребно, ресторантите, хранителните услуги и домакинствата - с 30 процента. 

Това са първите цели за намаляване на хранителните отпадъци на общоевропейско ниво, заявиха преговарящите. 

Новите правила също така ще стимулират непродадената, но безопасна храна, да бъде дарявана. 

Същевременно за да се справят с текстилните отпадъци, производителите трябва да поемат разходите за събиране, сортиране и рециклиране. Планира се разпоредбите да обхванат и дружествата, "които използват инструменти за електронна търговия независимо дали са установени в държава от ЕС или извън него", заяви ЕП. 

Текстилните изделия, към които са насочени новите правила, включват дрехи, аксесоари, обувки, одеяла, спално бельо, завеси, матраци и др. 

"Всяка година в ЕС се генерират над 59 млн. тона хранителни отпадъци, което представлява загуба, оценена на 132 млрд. евро", се посочва в прессъобщение. 

"ЕС генерира и 12,6 милиона тона текстилни отпадъци годишно. Само дрехите и обувките съставляват 5,2 милиона тона отпадъци, което се равнява на 12 кг отпадъци на човек всяка година", допълват евроинституциите. 

Споразумението трябва да бъде одобрено от министрите на ЕС и от Европарламента.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ