Експерти: Нормалната цена за килограм агнешко по Великден – 15 лв.
Ако не се овладеят цените на енергоносителите, храните ще продължат да поскъпват. Това прогнозира в интервю за „Дарик“ председателят на Комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Има няколко обективни причини общата потребителска кошница на българина за Великден да е с около 20 процента по-скъпа от миналата година, коментира той.
Под 0,30 лв. е паднала цената на яйцата на едро в страната, но в магазините тя не може да се понижи под 0,40 лв. на брой и е почти невъзможно да се очаква намаление преди Великден, поясни Стойчев.
Животновъдите се опитват да вдигнат изкупната цена на агнешкото за килограм живо тегло с един лев, като търсят седем лева за килограм при цена от шест лева преди година и обявена такава преди месец, описа Стойчев философията на ценообразуването при фермерите.
„Те наистина казаха, че ако могат да продават на миналогодишната цена, биха били доволни. Сега, разбира се, колкото повече наближава празникът - хайде да пробваме да видим едно левче дали ще можем да избутаме отгоре", каза Стойчев. Той допълни, че един лев за килограм живо тегло вдига цената с два лева за крайния клиент. Шефът на комисията по стоковите борси и тържищата смята, че нормалната цената за килограм чисто месо в магазина за Великден е около 15 лв. с търговската надценка.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.