Великденската трапеза - с 15% по-скъпа тази година
Тази година великденската трапеза ще бъде с поне 15% по-скъпа от миналата, прогнозираха експерти за bTV. Единствено яйцата ще бъдат по-евтини, но цените на основните хранителни продукти стабилно се повишават.
И макар че в събота двама министри поискаха замразяване на цените за празниците, това едва ли ще се случи, смятат икономистите.
„Като специалист, гледайки графиката, смятам че минимум с 15 % ще имаме по-скъп Великден, като съвкупна кошница от продукти”, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.
Как се движат цените на основните хранителни продукти, които ще сложим на масата този Великден? На годишна база яйцата са поевтинели с близо 30%. По-евтини тази година са и оранжерийните домати и краставици. Цената на агнешкото обаче отбеляза ръст от 50 стотинки за килограм само за седмица. В момента агнешкото месо струва между 12 лв. и 14 лв. за килограм. При картофите поскъпването на годишна база е рекордно - с над 70 на сто. Салатите и ябълките също ще ни излязат чувствително по-скъпо.
По данни на хлебопроизводителите и сладкарите съществена промяна в цените на козунаците от миналата година не се очаква. Тогава цената на килограм беше между 6 лв. и 8 лв.
Животновъдите обаче не са доволни от пазарните тенденции. „Агнешкото се търси, но на много ниски цени. Прекупвачите искат килограм месо за 4,50 лв. – 4,80 лв. Гледаме овцете по цяла година, а накрая ги вземат без печалба”, възмутен е животновъдът Янко Христов.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.