Коледната трапеза е поскъпнала с близо 5% за година
Инфлацията продължава да влияе върху цените на основните продукти за Бъдни вечер и Коледа в България. Цената на продуктите необходими за традиционната празнична трапеза се е увеличила с 4.7% на годишна база, надвишавайки общата инфлация на потребителските цени от 2.1% за месец ноември. Това показва анализ на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) .
Инфлацията е осезаемо по-висока при блажните продукти (6.95%) и по-умерена при постните (2.91%).
Сред продуктите с най-висок ръст в цените са маслото (+27.8%) и доматите (+20.6%). Това показва анализ на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) върху празничната трапеза за 2024 г.
Въпреки че глобалната инфлация се е забавила, натрупаните увеличения остават устойчиви. Това затруднява домакинствата в осигуряването на традиционни празнични трапези. В същото време спадът в цените на някои основни продукти, като лук (-11.2%) и яйца (-3.9%), дава известна глътка въздух на потребителите, поясняват от ЕКИП.
Анализът на инфлацията на празничната трапеза е базиран на сравнение на цените на 18 основни категории хранителни продукти, традиционно използвани за приготвяне на ястия за Бъдни вечер и Коледа.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.