Кризата в Русия удари вкуса и качеството на храната

Кризата в Русия удари вкуса и качеството на храната

Минималният пакет хранителни продукти в Русия е поскъпнал с 14,3% през първите шест месеца на 2015, а реалните заплати са намалели с 8,5% по данни на Росстат, цитирани от руските медии. Хората са започнали да икономисват от храна и приходите на производителите падат от 12 месеца насам.

В отговор производителите са започнали да пускат на пазара нови стоки с по-ниско качество, по-евтини съставки и по-ниски цени, отбелязва доклад за икономическия спад в Русия, цитиран от „Ведомости”.

Влошава се качеството на суровините, използвани в храните, намаляват обемите на опаковките – например млякото от 1 л става 900 мл, а пакетите от 1 кг – 900 г. Намалено е дори съдържанието в пакетчетата чай на някои от фирмите. Какаовата маса в шоколадовите изделия е заменена с какаов прах, по-евтин субпродукт, а вместо какаово масло се използва рапично или палмово. В тиквеното пюре се е появило брашно и друга „плънка”, нишесте се добавя към доматеното пюре, описват руското издание. Спада търсенето на по-скъпите макарони, но се увеличава оборотът на най-евтините от брашно.

На пазара са открити и фалшификати, които не отговарят на стандартите – най-вече при сладкарските изделия, рибата и млякото.

Според допитване 28% от хората са намалили покупките и избират само най-важните, 24% търсят най-евтините стоки на щандовете и следят за намаления, 22% купуват по-често преоценени стоки, 10% са започнали да пазаруват по-рядко.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ