Създател на ”Новичок” обясни защо покушението е неуспешно

Създател на ”Новичок” обясни защо покушението е неуспешно

Химикът Вил Мирзаянов, който е сред създателите на нервно-паралитичното вещество "Новичок" коментира в интервю пред "Комерсант FM", резултатите от разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и защо опитът за отравяне на бившия шпионин от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се оказва неуспешен. Според Мирзаянов това, което е дало шанс на жертвите да оцелеят от покушението, е високата влажност на въздуха, присъща за британския климат.

"Ще ви кажа защо Скрипалови не умряха и хората наоколо също не бяха особено засегнати. Докато са били на ресторант, в тяхно отсъствие, дръжката на вратата на дома им е намазана със смес A-234, която е като желе. Факт е, че когато се намазва започва реакция - т.нар.хидролиза, която стартира веднага при взаимодействие на веществото с вода. През това време, концентрацията на веществото е спаднала поне няколко пъти. Така те са получили дозата, но тя не е била смъртоносна, защото изчислената концентрация е спаднала."

Според Мирзаянов наличието на влагата обяснява защо, при използването на такъв опасен нервнопаралитичен агент, жертвите са успели да оцелеят. "Да приложи веществото при такива условия може само идиот, който не знае нищо за химическите свойства на "Новичок"", казва химикът. "Ако то е хвърлено във вода например, след няколко часа няма да има и следа от него. Във водата се разлага незабавно.", пояснява той.

На 4 март, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание в английския град Солсбъри. Британското правителство обвини Русия в опит за покушение срещу бившия агент, което доведе до най-силния дипломатически скандал в най-новата история на страната. Десетки западните страни изгониха повече от 60 руски дипломати, а в отговор Москва изгони дипломатите на съответните сържави. 

Този месец Юлия Скрипал излезе от кома, а скоро след това бе съобщено и за подобрение в състоянието на баща й. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ