Европа стартира експеримент за производство на космическа храна в орбита

Европа стартира експеримент за производство на космическа храна в орбита

Европейската космическа агенция (ЕКА) даде старт на иновативен експеримент, който може да промени начина, по който астронавтите се хранят в космоса. Целта е да се тества възможността за производство на вкусна и позната храна директно в орбита, а в бъдеще и на Луната или Марс. Зад амбициозния проект стои британската компания Frontier Space в партньорство с Имперския колеж в Лондон.

Проектът предвижда лабораторно отглеждане на основните компоненти на храната – белтъци, мазнини, протеини и фибри. След това тези съставки ще бъдат използвани за приготвяне на пълноценни ястия. Според BBC, успехът на експеримента би могъл значително да намали разходите за храна за астронавтите, които в момента възлизат на около 26 000 долара на човек дневно.

В първия етап от експеримента, на орбита бе изведен спътник с помощта на ракетата-носител SpaceX Falcon 9. На борда му се намира биореактор с генетично модифицирани дрожди. След завръщането на спътника на Земята, учените ще анализират състоянието на дрождите, за да оценят тяхната устойчивост и ефективност. Тези данни ще помогнат при разработката на пълноценен биореактор, който ще бъде изстрелян в орбита през следващата година.

Според учените, с помощта на създадените елементи и устройство, наподобяващо 3D-принтер, ще бъде възможно да се приготвят различни ястия – от обикновени закуски до сложни готварски рецепти. Част от тях вече се разработват в лабораториите на Имперския колеж.

Едно от първите тестови ястия – кюфтенца със сос – вече бе дегустирано от Хелън Шарман, първият британски астронавт. Тя го определи като „невероятно“ и „апетитно“, давайки надежда, че бъдещето на космическата кухня е по-близо, отколкото предполагаме.

Този проект не само отваря врати за по-дългосрочни мисии в дълбокия космос, но и поставя основите на устойчив начин на живот извън пределите на Земята.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ