Бургерите за бързо хранене може скоро да бъдат опаковани във водорасли
Повечето бургери за бързо хранене и сандвичи с пиле идват в устойчиви на мазнини опаковки, които са ужасни за околната среда. Това обаче скоро може да се промени. Изследователи от университета Флиндерс в Австралия, заедно с немска компания за биоматериали one • fıve разработват биополимерни покривни материали, направени от морски водорасли, които биха могли да разрешат проблема със замърсяването на опаковките, предава entrepreneur.com.
Устойчивата на мазнини хартия често е покрита с пластмаса и други вредни за околната среда химикали, като например полифлуороалкилови вещества (PFAS). Но новият хартиен прототип, който взема екстракти от определени морски водорасли, помага да се предотврати залепването на храната по хартията, като същевременно предлага екологично кръгово решение на проблема.
"Ние сме в състояние да намалим вредното пластмасово замърсяване с този продукт и също така използваме суровина, която е регенеративна за околната среда. Отглеждането на морски водорасли помага за естественото възстановяване на морската среда. За нас е важно да използваме устойчиви суровини нагоре по веригата, за да гарантираме, че нашите продукти са безопасни за околната среда", посочва Клеър Гуско, съосновател на one • five.
Биомасата за новата формула на покритието е направена от естествени полимери, извлечени от морски водорасли, които са местни за южноавстралийското крайбрежие. Това е и основната причина, поради която изследователите от университета Флиндърс го изучават за по-широко научно приложение. Тези екстракти се трансформират чрез патентована методология за обработка за производство на функционални биополимерни листове, които могат да бъдат нарязани или покрити върху различни повърхности, в зависимост от приложението.
Тази инициатива има за цел да окаже трансформиращо въздействие върху глобалната индустрия за опаковки и пластмаси чрез значително намаляване на зависимостта от силно замърсяващата конвенционална пластмаса.
Много хора в индустрията за бързо хранене са наясно с химикалите в техните опаковки. Изданието припомня, че по-рано тази година Restaurant Brands International, която притежава Burger King, и Popeyes, обяви планове за въвеждане на устойчиви опаковки до 2025 г.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.