Експерт: Ядем все повече продукти с палмово масло
В последните няколко години българите все повече консумират продукти с палмово масло, алармира Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите За 2017 г. са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, вложена в сирене, коментира той.
Експертът припомни, че е влязла в сила наредба, която забранява производството на имитиращи продукти и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите.
"Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини", добави той. В България има над 260 са млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина, каза експертът, съобщи още експертът
Основната причина да продължава да се използва палмовото масло е цената. Според Грънчаров обаче, това не бива да бъде водещ мотив, ако идкаме да се храним качествено. Разликата в цената между продукт с палмово масло и истински кашкавал или сирене е 50 стотинки на ден, обясни той. Според него, най-ниската реална цена на сиренето е 5,50 лева, а истински качественото е поне 9 лева.
"Има недостиг на българско мляко. Внасяме 20 процента от млякото, необходимо за производство", обяснява той, цитиран от БТА.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.