Мидите застрашени от изчезване

Мидите застрашени от изчезване

Обичате ли морски дарове? Наслаждавайте им се докато ги има, защото само след няколко десетилетия едни от най-търсените и предпочитани кулинарни изкушения – мидите, стридите и скаридите може да изчезнат от лицето на Земята, твърдят учени.

Те са сериозно застрашени като биологични видове от климатичните изменения, става ясно от доклад на международна група учени, представен на Третата годишна среща на Асоциацията по експериментална биология, провела се от 30 юни до 3 юли в Прага.

Фактори „убийци”, които могат да унищожат някои морски деликатеси завинаги са няколко - повишаването на средната температура на водата в световния океан и същевременно намаляването на солеността му, както и усиленото отделяне на токсини от морските микроорганизми в резултат пак на климатичните промени, предупреждават учените.

Според данни, получени чрез компютърно моделиране на климатичните промени, температурата на морската вода значително се повишава във всички региони на планетата. Освен това, в тропическите райони постепенно се увеличават утаечните процеси, вследствие на което намалява концентрацията на сол в повърхностните морски слоеве. Съчетанието от тези два фактора може да окаже крайно негативно влияние върху морските микроорганизми като бактерии и планктон, което на свой ред ще навреди на видовете, хранещи се с тях. Промените в средата на живот могат да предизвикат нови условия, които да се окажат благоприятни за болестотворни бактерии и мекотели, произвеждащи смъртоносно опасни параличитни токсини. Освен, че ще засегнат пряко популацията на миди, стриди и скариди, отровите ще се натрупват в тях и ще създадат рискове и за здравето на човека, смятат учените.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ