Страхът от силен труси и слаба реколта в Япония сведе запасите от ориз до 25-годишен минимум

Страхът от силен труси и слаба реколта  в Япония сведе запасите от ориз до 25-годишен минимум

Запасите от ориз, една от основните храни в Япония, паднаха до най-ниските си нива от 1999 г., когато властите започнаха да водят такава статистика. Това сочат данните на Министерството на земеделието, горите и рибното стопанство.

По данни към края на юни - началото на юли нивото на запасите в частния сектор възлиза на 1,56 млн. тона, което е с 410 хил. тона, или с 20% по-малко от същия период на 2023 г. Това е минимумът за последните 25 години. В същото време търсенето на ориз през първата половина на тази година се е увеличило до 7,02 милиона тона, което е със 110 хиляди тона повече от първото полугодие на миналата година.

Тази пазарна ситуация се дължи на лошата реколта през 2023 г. в Ниигата, Акита и други региони, които представляват основното производство на ориз в Япония. Това се дължи, наред с други неща, на лошото време през май и жегата през лятото. Високата температура се отразява на качеството на ориза - зърната помътняват и стават крехки по време на процеса на смилане. След като властите в страната издадоха временно предупреждение за нарастващата вероятност от силно земетресение в разлома Нанкай в началото на август, потребителското търсене на ориз се увеличи повече от два пъти. В резултат на това рафтовете на много вериги супермаркети бяха празни и оризът започна да се продава в не повече от 5 кг чувал на ръка.

Други фактори, повлияли на съотношението между търсене и предлагане, както отбелязва телевизионният канал NHK, са възстановяването на посещаемостта на заведенията за обществено хранене до нивото преди пандемията от коронавирус и увеличаването на броя на чуждестранните туристи в Япония.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ