Какво представлява акриламидът и колко е опасен за здравето?
Притеснително високи нива на потенциално канцерогенното съединение акриламид в храни засече Европейската потребителска организация. Какво представлява акриламид, как се образува, колко е опасен за здравето и как българската агенция по храните контролира проблема?
Отговори на тези въпроси дадоха в Сутрешния блок на БНТ доц. Лалка Рангелова, Национален център по обществено здраве и анализи, проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диетика и инж. Нели Тодорова, гл. експерт "Дирекция контрол на храните", БАБХ.
Доц. Лалка Рангелова уточни, че акриламидът e органично съединение, което може да се образува в много храни, които ежедневно консумираме. Това са храни, богати на въглехидрати. Той се образува при висока температура над 120 градуса, при тяхната технологична обработка в условията на ниска влажност.
Познат е на учените от преди 20 години. Образува се при пържене и печене на много висока температура. При варене не се образува.
Трябва да се насочи мисленето на индустрията за храни по отношение на корекция и оптимизиране на технологиите за производство на по-здравословни храни и продукти, заяви от своя страна проф. Байкова.
Байкова допълни, че това е едно съединение между аминокиселината аспарагин и глюкозата и фруктозата. Картофите например при хладилниково съхранение образуват глюкоза и фруктоза. Това е предпоставка, когато се пържат, тъй като в тях има малко аминокиселини и се образува това съединение.
Доц. Рангелова препоръча картофите да се накисват 15-30 минути преди да се пържат за намаляване количеството на акриламид. Също да не препичаме филийките хляб до много тъмно и черно и препичането да става при по-ниска температура.
В нашата страна всеки един хранителен продукт има ХАСЕП система, която контролира опасностите при производството на дадения продукт, каза доц. Рангелова.
Тя заяви още, че акриламидът е установен канцероген при животните, но при човека не е доказано.
Така че говорим за един вероятен канцероген.
От тази година БАБХ изследва храните за акриламид, заяви инж. Нели Тодорова от БАБХ. Прилагат се мерки за установяване на тези нива, ако има такива. Стана ясно,че в България има лаборатория, която изследва наличието на акриламид, но тя е частна.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.